Seutusuunnitteluliitto teki ensimmäiset inventoinnit koko talousalueen polttoainevaroista ja niiden teknillisestä käytöstä jo 1959. Samalla tarkasteltiin myös erilaisia kuljetusmahdollisuuksia ja kustannuksia.
Pirkanmaan energiahuoltosuunnitelma oli Suomen ensimmäinen alueellinen energiaselvitys, jonka arviot ulotettiin jopa vuoteen 2000 saakka.
Muualla maassa energiahuoltoon ei ollut kiinnitetty huomiota, vaikka se oleellisesti vaikuttaa maankäyttöön. Energiahuollon turvaamiseksi oli esillä seuraavia vaihtoehtoja:
Ydinvoimala Kaupin puiston kallioon, turvevoimala Näsijärven rantaan sekä pumppuvoimala. Ydinvoimalan rakentamisajankohdan arvioitiin olevan välillä 1980–2000.
Turpeen voimaan luotettiin Tampereen seudulla jo 1960-luvulla. Kuitenkin taloudellinen tarve sen hyödyntämiseen alkoi 1970-luvun öljykriisin myötä. Seutukaavaliiton ja Geologisen tutkimuslaitoksen selvityksille, joista osa oli peräisin jo 1950-luvulta, tuli käyttöä. Selvitykset loivat perustan nykyisille voimassa oleville maakuntakaavojen turvevaroja koskeville kaavamerkinnöille.
Toista vaihekaavaa varten selvitettiin energia-huoltoselvityksen toisessa osassa esitettyjä 400 kV:n voimalinjan vaihtoehtoisia linjauksia.
Maakaasun käytön kartoituksia jatkettiin 1980-luvun alkupuolella. Lopulta maakaasuverkko rakennettiin Pirkanmaalle 1986.
Uusiutuvan energian käytölle ja erityisesti tuulivoimalle on asetettu omat valtakunnalliset tavoitteet, jotka näkyvät myös valtakunnallisissa alueiden käyttötavoitteissa (VAT). Maakuntakaavoituksessa on osoitettava tuulivoiman hyödyntämiseen parhaiten soveltuvat alueet.
Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 tuulivoima-alueita on osoitettu 29, jotka pääosin sijoittuvat pohjoiselle Pirkanmaalle.
Selaa esitystä nuolinäppäimillä tai hiirellä! Klikkaa kuvat suuremmiksi!