Iskukyky

Tavoite:

Pirkanmaan talousalue on kansainvälisten voittajien joukossa. Menestys näkyy korkeana taloudellisena tuottavuutena ja globaalina kasvuhakuisuutena sekä kytkeytyvyytenä. Alueen ilmapiiri on rohkeasti kokeilevaa ja yritteliästä. Osaamisen taso on korkealla ja rahoitusta suunnataan strategisin perustein. Iskukykymittariin on koottu näistä elementeistä johdettuja keskeisiä elinvoimaisuutta ja elinkeinoelämän kestokykyä kuvastavia indikaattoreita. 




Tilanne:

  • Iskukyvyn mittareissa tapahtuneet muutokset ovat pääsääntöisesti pieniä ja mittarit ovat pysyneet melko vakaina. Valtaosa indikaattoreista nousi vielä uusimmissakin tilastoissa, mutta kasvuvauhti hidastui parin vuoden reippaamman kasvun jälkeen.  
  • Teollisuuden viennin arvo on jatkanut kasvuaan vuonna 2019 (+4,5 %). Nousuun kääntyi myös vienti-intensiivisyys, joka muodostetaan suhteuttamalla tullin tavaraviennin arvo alueen kokonaisliikevaihtoon.  
  • Teollisuustuotannon jalostusarvo on kuitenkin pudonnut vuonna 2018 (-5,7 %). 
  • Kasvuyritysten määrän nousu +17,3 % kolmatta vuotta peräkkäin heijastelee vuosikymmenen loppupuoliskon talouden hyvää virettä. Samoin digitaalisten palvelujen liikevaihdon kasvussa näkyy vuosikymmenen digitalisoitumistrendin jatkuminen edelleen.  
  • Kuntien asiakaspalvelujen ostot muilta jatkavat edelleen kasvuaan. Asiakaspalvelujen ostot kertovat, kuinka paljon kunnat hankkivat palveluita asiakkailleen, eli kuntalaisille, ostamalla niitä yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta.
  • Hyvä taloustilanne on nostanut työllisyysastetta Pirkanmaalla edelleen lähes 72 %:iin, mutta yrittäjien määrä on vuonna 2017 pudonnut.  

Tilannekuvaverkoston pohdintaa:

Investointien asteen ja vientiyritysten määrän kehitys on säilynyt huolestuttavan staattisena huolimatta usean vuoden jatkuneesta hyvästä taloustilanteesta. Indikaattorien kasvu ei ole niin sanotusti samalla tasolla muun talouskasvun kanssa. Haasteena onkin saada kannustettua yrityksiä investointeihin, auttaa niistä yhä useampia kansainvälisille markkinoille ja silti pitää yritykset Pirkanmaalla. Alueen mahdollisuudet vaikuttaa suoraan investointeihin ovat rajalliset, mutta ainakin olisi pidettävä huolta riittävästä yritystonttien tarjonnasta ja yritysten tarpeisiin vastaavasta koulutuksesta.

Pirkanmaata haastaa kansainvälisten investointien ja ulkoisten rahoittajien puute, mikä näkyy alueen yrityksissä. Pirkanmaalla ei ole yksinään riittävää rahoitusvolyymia ja jos emme kykene houkuttelemaan sitä tänne, menetämme potentiaalisimmat yrityksemme. Tärkeätä olisikin edelleen vahvistaa rahoitukseen liittyviä verkostoja alueella. Platform 6-talon perustaminen on siirto oikeaan suuntaan. Myös teollisuuden jalostusarvon heikentyminen huolestuttaa alueella. Teollisuuden rakennemuutoksessa jäljelle jäävien teollisuusyritysten digitalisoitumisen ja automatisoinnin tukeminen ovat kriittisiä alueen kasvun ja työpaikkojen kannalta.

Linkki Platform 6-taloon

Mittaristo on osuva, mutta katsoo takapeiliin ja erityisesti poikkeusaikana tarvitaan mahdollisimman reaaliaikaista tietoa. Samoin olisi ennakointimielessä perusteltua tehdä vertailevaa tarkastelua alueiden välillä, jotta jo toteutetut oikeat toimet ja mahdolliset muutoksen paikat tarkentuvat tehokkaasti.