Monialainen yrittäjyyskoulutus kehittää valmiuksia yhteiskunnallisesti vaikuttaviin innovaatioihin

Kirjoittaja: Taru Pilvi, innovaatiojohtaja, Tampereen yliopisto

Tampereen korkeakouluyhteisössä yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja vastuullisuutta edistetään monitieteisillä innovaatiohaasteilla.

Ihmisten, yhteiskunnan ja maapallon tarpeista nousevat ongelmat ovat lähtökohtaisesti monimutkaisia ja vaikeita. Vaikuttavien, innovatiivisten ratkaisujen löytyminen vaatii usein eri tieteenalojen yhtäaikaista, monialaista tarkastelua ja eri tavalla maailmaa hahmottavien ihmisten kohtaamista.

Vaikuttavaa yhteistyötä korkeakoulujen ja ympäröivän yhteiskunnan välillä edistää opiskelijoiden uudenlainen, vastuullisuuden näkökulmat huomioon ottava lähestymistapa yrittäjyyteen. Liiketoiminnallisten tavoitteiden ohella yrittäjyydellä halutaan yhä useammin tähdätä yhteiskunnasta nousevien kestävän kehityksen haasteiden ratkaisemiseen.

Tampereen korkeakouluyhteisössä opiskelijoiden valmiuksia uudenlaiseen vaikuttavaan ajatteluun kehitetään Y-kampuksella, joka tarjoaa kansainvälisessä mittakaavassakin tarkasteltuna edelläkäyvää yrittäjyyskoulutusta.

Y-kampus

Vaikuttavuutta syntyy, kun ratkaisuja kehitetään todellisiin tarpeisiin

Y-kampuksella järjestettiin lukuvuonna 2019–2020 yhteensä 15 kurssia yhteistyössä 43 yrityksen sekä julkisen ja kolmannen sektorin toimijan kanssa. Kursseille osallistui yhteensä noin 800 yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa.

Y-kampuksen kurssitarjontaa täydennettiin innovaatiohaasteilla, joita toteutetaan monitieteisissä opiskelijaryhmissä. Perinteisten, pääosin yrityksiltä tulevien innovaatiohaasteiden sijaan niissä etsittiin ratkaisuja elinkeinoelämän, julkisen ja kolmannen sektorin kumppaneiden toiminnasta nouseviin tarpeisiin. Haasteita ratkottiin virtuaalisissa hackathoneissa ja ekosysteemisillä digialustoilla, jotka ovat esimerkiksi it-alalla tutuiksi tulleita yhteiskehittämisen välineitä.

Haasteissa opiskelijat etsivät ratkaisuja esimerkiksi ruokaketjun kestävään tulevaisuuteen, sosiaali- ja terveysalan työpaikkojen vetovoimaisuuteen ja masennukseen sairastuneiden tukemiseen. Niin opiskelijoiden kuin yhteistyökumppaneidenkin kannalta on ilahduttavaa, että useita näistä monialaisesti kehitetyistä ratkaisuista otettiin heti jatkojalostettavaksi ja käyttöön kumppaneiden toiminnassa.

linkki tarinaan / link to story

Yhtenä suosituimmista innovaatiohaasteista opiskelijat keksivät vuonna 2019 startup-ideoita YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden suuntaisesti, maailmaa ravistelevien ongelmien ratkaisemiseen.

Laaja-alaista yhteistyötä yli tieteenalojen

Y-kampuksen opinnot ovat vapaavalintaisia kaikille Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoille. Opintojaksoille hakeutuukin opiskelijoita hyvin vaihtelevista lähtökohdista ja kaikilta mahdollisilta tieteenaloilta. Monia heitä yhdistää avoin suhtautuminen yrittäjyyteen – ja yhä enenevässä määrin myös halu työskennellä innovatiivisesti kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi.

Opintojaksoissa valmentajat jakavat opiskelijat monialaisiin tiimeihin, joissa ajattelun laaja-alaisuus rikastuttaa haasteen ratkaisua ja valmentaa tulevaan työelämään. Tyypillisessä tiimissä voi opiskella yhdessä esimerkiksi yhteiskuntatieteiden, kauppatieteiden ja vaikkapa Human-technology interaction sekä Leadership for change -ohjelmien opiskelijoita. Opiskelijat voivat hakeutua vapaasti juuri heitä kiinnostavien haastetehtävien pariin.

Human-technology interaction
Leadership for change

Jatkossa Y-kampuksen opetus- ja yhteistyötarjontaa ohjaa vielä aiempaa vahvemmin ajatus tiedon, taidon ja toiminnan jalostamisesta hyötykäyttöön: Kun halutaan saavuttaa kestäviä, ihmisten ja yhteiskunnan tarpeisiin vastaavia ratkaisuja, täytyy jo lähtökohtaisesti tavoitella yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Yrittäjyyskoulutuksella ei vauhditeta enää ainoastaan uusia, innostavia yritysideoita tai liiketoiminnallisesti lupaavia innovaatioita, vaan myös kestävyyden ja vastuullisuuden edistämistä.

TUNI kampus