Vastuullisuuden monet kasvot kestävyyskriisin edessä

Lisbet Frey, Pirkanmaan liitto, Tiina Ramstedt-Sen, Pirkanmaan liitto

2020-luku on vastuullisen systeemisyyden, kestävän arvonluonnin ja oikeudenmukaisen siirtymän vuosikymmen. Kestävästi elinvoimainen maakunta tehdään yhdessä.

Uusi vuosikymmen alkoi dramaattisesti ja toi mukanaan roppakaupalla uusia haasteita ja viheliäisiä ongelmia (wicked problems) ihmiskunnan ratkaistavaksi. Muun yhteiskunnan mukana myös elinkeinoelämällä on suuria haasteita ratkaistavanaan. Tuottavuuden kasvun pysähtyminen, teollisuus- ja datavallankumous, kestävyys- ja ilmastokriisi, sekä mullistavat, eli disruptiiviset innovaatiot, eivät vuoden 2020 mielestä tuoneet tarpeeksi haastetta ihmiskunnalle, vaan uusi vuosikymmen toi mukanaan vielä yhden haasteen; koronapandemian. Hetkeksi maailma sulkeutui ja jokainen meistä joutui miettimään: ’Miten tästä eteenpäin?’

Koronakriisi, ilmasto- ja kestävyyskriisi, sekä muut haasteet koskettavat kaikkia. Myös yritykset, toimialasta riippumatta joutuvat uudelleen miettimään strategioitaan ja liiketoimintojaan. Muutosvauhti on 2020-luvulla jo nyt huimaa ja näyttää vain kiihtyvän. Muutoksessa pysyy mukana joutavuudella ja kyvyllä uudistua. Vastuullinen kestävyyskriisin ratkaiseminen on meidän kaikkien elinehto ja vaatii toteutuakseen rajapinnat ylittävää systeemistä lähestymistapaa. Suurimmat haasteet on paras ratkaista yhdessä.

Kuva 1: Kuvituskuva


Kohti vaurasta ja vastuullista maakuntaa kestävyyden ehdoilla

Kestävyyskriisiä pohditaan myös laajasti maakunnassa. Ympäristö- ja ilmastovastuullisuutta edistävien hankkeiden lisäksi maakunnassa edistetään myös vastuullisuutta innovaatio- ja tutkimustoiminnassa. Jos kestävyyskriisi pyritään ratkaisemaan innovaatioilla, on varmistuttava siitä, että myös innovaatiotoiminnassa ja -tuloksissa vastuullisuuden näkökohdat on otettu huomioon.

Kestävyyden käsite on viime vuosina laajentunut kattamaan ekologisen kestävyyden ohella sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen kestävyyden. Myös vastuullisuus on käsitteenä laaja-alaistunut. Kestävää arvonluontia kehittävissä systeemisissä innovaatioissa vastuullisuuskysymykset korostuvat. Pirkanmaan liitto on ollut mukana edistämässä vastuullisuutta tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa jo muutaman vuoden ajan osana eri hankkeita. EU-rahoitteisten hankkeiden avulla edistetään eurooppalaista vertaisoppimista ja voidaan tuoda hankekumppaneiden parhaita käytäntöjä myös Pirkanmaalle. Interreg Europe -rahoitteisen MARIE-hankkeen avulla vastuullisuuden näkökohtia lisättiin EAKR-rahoituksen yhdeksi valintaperusteeksi joulukuussa 2018. Lisätty valintaperuste velvoitti rahoituksen hakijoita miettimään hankkeidensa innovaatiotoiminnan vastuullisuutta ja mahdollisia riskejä erityisesti eettisyyden, läpinäkyvyyden ja avoimuuden, sidosryhmien osallistamisen sekä turvallisuuden ja luotettavuuden näkökulmista. Horisontti 2020-rahoitteisessa Co-Change-hankeessa tätä työtä jatketaan eteenpäin ja mietitään, miten innovaatiotoiminnan vastuullisuutta tulisi edistää laajemmin Pirkanmaalla. Syksyllä 2020 alkanut niin ikään Horisontti 2020-rahoitteinen TetRRIS-hanke ajaa vastuullisuuden näkökohtia systeemisten innovaatioiden näkökulmasta. Hanke kytkeytyy älykkään erikoistumisen strategiaan ja maakuntaohjelmaan, keskittyen erityisesti valmistavan teollisuuden digitalisaatioon ja työnmurrokseen. Hankkeen vetäjänä toimii VTT ja hankekumppanit tulevat eri puolilta Eurooppaa.

Uuden vuosikymmenen tuomat haasteet, viheliäiset ongelmat ja ekologinen jälleenrakennus koskettavat myös Pirkanmaan liiketoiminta- ja innovaatioekosysteemejä. Nostamalla innovaatiopolitiikan ytimeen vastuullisuuden peruspilareita: avoimuuden, yhteistyön, yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja vertaisoppimisen, voimme rakentaa uusia ja entistä vahvempia innovaatioekosysteemejä, jotka ovat kyvykkäämpiä mukautumaan muutoksiin ja vastaamaan entistä paremmin myös ekologisen jälleenrakennuksen tuomiin haasteisiin. Yhdessä luomalla, systeemisten innovaatioiden avulla rakennetaan innovaatioekosysteemi, joka on enemmän kuin pelkästään osiensa summa.