Pirkanmaalla on kaikki kestävän kasvun ja kansainvälistymisen menestyskortit – nyt ne on vain pelattava oikein
Kirjoittaja: Noora Heino, Johtaja, kumppanuudet & markkinointi Visit Tampere Oy
Innovaatiotoiminnan tilannekuvan indikaattorit kertovat seudun kestävästä kasvusta ja kansainvälistymisestä selkeää kieltä. Kasvuyritysten määrä on noussut 14,3 prosenttia, digitaaliset palvelut ovat noususuhdanteessa ja korkeakoulujen rahoituskin hyvässä vauhdissa. Syytä on muistaa myös kotimaiset patenttihakemukset, joiden määrä on kasvanut 8,2 prosenttia vuoden 2021 aikana.
Pirkanmaa on vauras ja menestynyt maakunta, jonka perustuksia on luotu teollisella perinteellä ja loistavalla sijainnilla Suomessa. Kansainvälisyys on aina ollut läsnä sekä maakunnassa että Tampereella, joka toimii koko maakunnan ja kaupunkiseudun veturina. Suomea on kautta historian profiloitu Pirkanmaalta maailman kartalle erilaisilla vientituotteilla ja palveluilla. Hyvinä esimerkkeinä toimivat Nokia ja pohjan kansainvälisyyden ilmapiirille aikoinaan luonut Finlayson.
Kuvituskuva: Unsplash (18.11.2021)
Seudun kansainvälisen markkinoinnin ja medianäkyvyyden eteen on tehty ahkerasti työtä pandemiasta huolimatta. Näkyvyys ulkomailla on kuitenkin vähentynyt, eivätkä kansanväliselle medialle, matkanjärjestäjille ja matkailijoille järjestetyt virtuaalivierailut ole korvanneet oikeita tapaamisia ja elämyksiä. Onneksi tulevaisuus näyttää valoisammalta. Markkinoinnin viestejä on kirkastettu ja toimintatapoja hiottu kohderyhmiin sopivaksi. Pandemian jälkeiseen aikaan ollaan valmiita.
Kansainvälisyys ei kuitenkaan ole vain markkinointia, media- ja vaikuttajavierailuita. Siihen kuuluu myös tunnettuja yritysbrändejä, innovaatiota ja arvoja, jotka kiinnittyvät mielenkiintoisiin kaupunkeihin. Alueen myynti investoreille ja yritysten kansainvälistyminen sijoittavat Tampereen myös yhä uudestaan maailman kartalle. Yhdessä näistä muodostuu eheä kokonaisuus, jotka tukevat toisiaan.
Suomi on profiloitunut turvalliseksi maaksi, jossa asuu maailman onnellisempia ihmisiä. Täällä on hyvä elää, yrittää ja investoida. Vallalla oleviin trendeihin on tartuttu Tampereellakin. Innovaatiotoiminnan tilannekuvassa se näkyy positiivisesti muun muassa kansainvälisten opiskelijoiden määrän kasvuna, joka on osoitus korkeakoulujen ja maakunnan kiinnostavuudesta.
Vetovoimainen yliopisto ja tieteelliset kongressit ovat tärkeä osa alueemme kansainvälistymistä. Koronan vaikutukset ovat iskeneet voimakkaasti kongresseihin sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Se näkyy tappiona yritysten tuloksessa ja kongressivieraiden määrän laskussa, joka vaikuttaa kansainvälistymisen ja verkostoitumisen vähentymisenä. Pahimmassa tapauksessa tilanne heikentää uusien innovaatioiden syntyä.
Kongresseissa pandemian vaikutukset tulevat näkymään Pirkanmaalla vielä pitkään. Kongressivieraiden turvallisuuden tunne on järkkynyt ja kiinnostus maasta toiseen matkustamiseen on ottanut vähentynyt.
Tilannetta heikentää entisestään se, että Suomen ja Tampereen lentoyhteydet ovat heikot. Koska suomalaiset matkustavat edelleen varsin varovasti ja kotimainen kysyntä laahaa pohjamudissa, Finnairkin on avannut yhteyksiä kotimaan sijaan Tukholmasta Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin. Vuodet 2024–2025 näyttävät onneksi skenaarioissa jo 2019 kaltaisilta ja vähitellen kansainvälisten vierailijat palaavat Pirkanmaalle.
Pirkanmaata leimaa monipuolisuus ja alueella on kaikki kestävän kasvun ja kansainvälistymisen menestyskortit käsissään, kunhan muistamme tehdä työtä pitkäjänteisesti yhdessä. On myös huomioitava, että maakunnan yritykset, asukkaat ja vierailijat ovat erinomaisia Pirkanmaan menestystarinan ja kestävän kasvun lähettiläitä.