Tampereestako Suomen Hollywood?

Kirjoittajat:
Ilkka Rahkonen Film Tampere, ohjelmajohtaja Business Tampere
Maiju Viikki Film Tampere, asiantuntija Business Tampere

Tampereesta on kasvanut nopeasti kaupallisen elokuvan, draaman ja viihteen keskittymä. Tähän pisteeseen ei olla päädytty sattumalta, vaan seudun audiovisuaalista teollisuutta on rakennettu määrätietoisesti eteenpäin yhdessä alueen audiovisuaalisen alan ekosysteemin kanssa. Työn tuloksensa alan kehitys on ollut nousujohteista sekä kotimaisten että kansainvälisten tuotantojen houkuttelussa sekä yritysekosysteemin kehityksessä.

Keskeinen menestystekijä toimialan kasvamisessa seudulla on ollut tuotantokannustin, jonka Tampereen kaupunki lanseerasi vuonna 2018. Kannustimen avulla seudulle sijoittuvan elokuva- tai TV-tuotannon on mahdollista saada 10–15 % alueella käytetyistä kuluista takaisin. Kannustimen avulla seudulla tehtävien kotimaisten elokuva- ja Tv-tuotantojen määrää on onnistuttu kasvattamaan vuosien aikana monikymmen lukuiseksi.


Kuvituskuva: Unsplash (18.11.2021)

Kannustin on luonteeltaan investointi, joka tuottaa välittömästi itsensä kymmenkertaisesti takaisin aluetalouteen ja välillisinä hyötyinä synnyttää näkyvyyttä, matkailutuotteita sekä lisää seudun veto- ja pitovoimaa ja kasvun myötä pysyviä työpaikkoja. Näiden arvo on niin ikään moninkertainen, kuin varsinainen kannustimeen käytetty raha.

Kotimaisten tuotantojen lisäksi Tampereen seutu on osoittanut kyvykkyytensä kansainvälisten tuotantojen mittakaavassa. Syksyllä 2020 Tampereella kuvattiin ensimmäinen kokonaan Suomessa tehty amerikkalainen elokuva Dual, jota tähdittää Karen Gillan, Aaron Paul ja Beulah Koale.

Elokuvan tekemisen positiivinen kokemus Tampereesta realisoitui yhteistyösopimukseksi amerikkalaisen XYZ-yhtiön kanssa. Kumppanuuden avulla Tampere kehittää tulevina vuosina mahdollisuuksia tehdä isoja tuotantoja ja vahvistaa alan kansainvälistä osaamista. Tavoitteena on, että Suomi on kilpailukykyinen eurooppalainen tuotantomaa ja Tampere on sen osaamisen keskittymä.

Hyvä vire näkyy ennen kaikkea seudun AV-alan yritysekosysteemissä. Tiukoista korona-ajoista huolimatta Tampereen seudulle on perustettu uusia tuotantopalveluyrityksiä, jotka ovat valinneet seutumme kasvavien tuotanto- eli asiakasmäärien takia.

Lisäksi ekosysteemin yrityksiltä on nähty kansainvälisen tason onnistumisia. Seudulla pitkään toiminut tuotantoyhtiö Wacky Tie Films oli yhteistuottajana Venetsian elokuvajuhlien yleisöpalkinnon voittaneessa Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia –tuotannossa. Lisäksi elokuva- ja TV-sarjoihin digitaalisia erikoistehosteita tekevä Troll VFX solmi Netflix-tuotantojen teon ohella Suomen mittakaavassa suurimman alihankintasopimuksen Tom Hardyn tähdittämään kansainväliseen elokuvaan.

Vuosi on ollut menestyksekäs, mutta katseet on jo käännetty tulevan kasvun rakentamiseen ja -haasteiden ennakoimiseen. Seuraavaksi Tampereen seudulla tulisi yhdessä huolehtia siitä, että osaaminen, kansainvälisyys ja puitteet ovat kunnossa.

Suomen laajuista osaajapulaa on lähdetty jo ratkomaan elinkeinoelämälähtöisellä täydennyskoulutuksella, josta ensimmäinen avaus on Tampereen yliopistoyhteisön ja Tredun operoima kuvauspaikkajärjestäjäkoulutus. Osaamistason kansainvälistämisessä XYZ-yhtiön kanssa järjestetyt Masterclassit ovat siirtäneet alan kansainvälisten huippujen oppeja suomalaisille tekijöille.

Tulevaisuudessa meidän tulee mahdollistaa suomalaisten yritysten kiinnittymistä kansainvälisiin verkostoihin entistä tiiviimmin. Paikallisesti kasvua tulee edistää rakentamalla lisää studiotilaa, sillä nykyiset varauskirjat ovat täynnä muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Tulevaisuuden kannalta tärkeää on kasvattaa myös seudun omaa sisältöosaamista ja kehittää aineettomien oikeuksien hallintaa. Film Tampereen tavoitteena on, että täällä syntyvien AV-tuotantojen IP-oikeudet jäävät seudun omille toimijoille. Näin myös taloudellinen tuotto saadaan pysymään seudulla.

Film Tampere on elinkeinopoliittinen ohjelma osa Business Tamperetta, jonka tehtävänä on kehittää ja kasvattaa Tampereen seudun audiovisuaalista teollisuutta.