Uusi mittakaava, uudet kompetenssit

2010-luvulla Pirkanmaan innovaatiojärjestelmä on siirtynyt toiseen mittakaavaan. Aiempien tavoitteiden ja odotusten vastaisesti muutos on ollut pienempään: emme ole enää 1,2 miljardin vaan 0,85 miljardin TKI-maakunta. Vaikka muutos on ollut suhteellisesti suuri ja absoluuttisestikin huomattava, on muistettava, että innovointipanokset ovat edelleen hyvin merkittävät ja yltävät yli EU:n 3 prosentin tavoitteen.

TKI-toiminnan muuttunut mittakaava ja uudistumisen pakko haastavat uudistamaan innovaatiotoiminnan rakenteita ja tulevaisuuden tavoitteita. Tampereen uusi yliopisto, maakunta- ja sote-uudistus sekä kuntien uusi elinvoimarooli tarjoavat Pirkanmaalle ainutlaatuisen tilaisuuden luoda uudenlainen innovoinnin kokonaisuus, joka toimii entistä tehokkaammin ja tiiviimpänä kokonaisuutena.

Keskeistä edessä olevassa muutoksessa on löytää yhteinen näkemys toimijoiden roolista, tarvittavista kompetenssiseteistä, yhteispelin ohjauksesta sekä toiminnan resursoinnista. Yksityisten ja julkisten innovaatiopalvelujen rajoja tulee avata ja asiakasohjausta tehostaa. Samalla tulee asettaa maakunnan innovaatiotoiminnalle uudet tavoitteet ja varmistaa, että niihin tavoitteisiin pääsemiseksi on riittävät kyvykkyydet. Paluu miljardimittakaavaan voi onnistua vain osana uusia ekosysteemejä.

Innovaatiotoiminnan tilannekuvan kärkimuutokset 2016