Pirkanmaan innovaatiotilannekuva 2020. Mitä, miten ja milloin?

"Innovaatiotoiminnan tilannekuva kerää yhteen viimeisimmät tiedot ja niistä johdetut tulkinnat Pirkanmaan TKI-toiminnasta. Vuosittain toteutettava tilannekuva seuraa ilmiöitä, joihin pirkanmaalaiset toimijat voivat vaikuttaa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä, ja jotka on yhdessä tunnistettu strategisesti tärkeiksi. Tilannekuva on osa pirkanmaalaista tietojohtamisen prosessia, jolla tuetaan alueellista päätöksentekoa." -Anniina Heinikangas, Innovaatiotilannekuva 2019

Innovaatiotilannekuvan toimintamallia on kehitetty jo vuodesta 2013 alkaen. Vuosittainen innovaatioteemainen prosessi onkin vakiintunut osa verkostotoimintaa, jossa Pirkanmaalaiset asiantuntijat aluehallinnon, korkeakoulujen, edunvalvonnan ja elinvoimatoimijoiden kentältä työstävät kuvaa alueen tilanteesta. Toimintamallia ja kehitystyötä johdetaan Pirkanmaan liitossa ja kehitetään edelleen kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.

Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuva, Heinikangas 2019

Pirkanmaan innovaatiotilannekuva kerää vuosittain tietoa, näkemyksiä ja asiantuntijoita yhteen niin aluekehittämisen, korkeakoulujen, elinvoimatoimijoiden kuin yritysten ja innovaatioalustojen toimintakentiltä. Prosessissa kerätään avoimista ja yhdessä strategisesti oleellisiksi tunnistetuista lähteistä lähes 50 indikaattoria, joista muodostuvat kuusi pääteeman mittaristoa: iskukyky, yrityskasvu, TKI-rahoitus, korkeakoulut, digitalisaatio ja kansainvälisyys. Mittareiden kertomaa pureskellaan yhdessä ja analyysia täydennetään syventymillä ja katsauksilla innovaatiotoiminnan uusiin avauksiin, vallitseviin trendeihin ja alueella tapahtuvaan toimintaan.

Vuoden 2020 Innovaatiotilannekuva on jo kahdeksas laatuaan ja vaikka prosessia sekä sisältöjä kehitetään jatkuvasti kotimaisten ja kansainvälisten yhteistyötahojen kanssa, on prosessi vakiinnuttanut asemansa Pirkanmaan liiton toteuttamana ja Suomenkin mittakaavassa jokseenkin ainutlaatuisena toimintamallina.

Vakiinnuttamisesta kertonee se, että vaikka maailmanlaajuinen pandemia vaikutti myös tilannekuvaprosessiin ja jopa joidenkin datojen saatavuuteen, toteutettiin prosessin oleellisimmat osat digiloikan avustamina kuten aiemminkin.

Innovaatiotilannekuvan vuosi 2020 -kooste teemojen työstämisestä kuluneen vuoden aikana

Talvi 2019-2020

Loppuvuodesta 2019 Pirkanmaan liittoon perustettiin Dataneuvosto, joka kokoaa yli tiimirajojen tiedon, datan ja tietojohtamisen kanssa työskentelevät henkilöt yhteiseen pöytään. Kyseessä on uusi toimintamalli, jonka toiminta on vuoden 2020 aikana säännöllistynyt ja vakiintunut.

Alkuvuodesta Pirkanmaan liitto yhdessä Business Tampere Oy:n ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa pyrki sysimään liikkeelle aluekehityksen tietopohjan kehitystyötä ja ideointia. Tätä varten tehtiin yhteinen ESR-hankehakemus, jossa ideana oli kasvattaa pilottikohteeksi valitun liiketoimintaekosysteemin (älyliikenne) ennakointikykyä ja tiedolla johtamisen osaamista. Keskeisenä tuloksena olisi ollut päätöksentekoa tukevan ja skaalattavan alueellisen tieto- ja toimintamallin yhteiskehittäminen. Vaikka hakemus ei ESR-hauissa menestynyt, tehtävää pidetään edelleen tarpeellisena, ja seuraava vaihe on selvittää sen mahdollisuuksia tulla toteutetuksi osana koronaelvytystä, esimerkiksi React-EU määrärahoin.

Kevät ja alkukesä 2020

Pirkanmaan liitossa koostettiin AVI:n ja maakuntien väliseen vuoropuheluun säännöllistä korona-tilannekuvaa maaliskuusta kesäkuulle saakka.

Startup-allianssin vaikuttavuuden ja tiedolla johtamisen kehittämistapaaminen keväällä 2020. Tapaamisessa kartoitettiin Startup-allianssin vaikuttavuutta ja mittaamista.

Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen kärjet teräviksi -tilaisuus, jossa innovaatio- ja tulevaisuustyön johtaja Päivi Myllykangas ja maakunta-analyytikko Anniina Heinikangas esittelivät mm. Pirkanmaan innovaatiotoiminnan tilannekuvaa laajalle joukolla Päijät-Hämeen maakunnan toimijoita. Linkki Päijät-Hämeen kärjet teräviksi -materiaaleihin

LUT-yliopiston tutkijat Satu Rinkinen ja Tero Rantala haastattelivat Päivi Myllykangasta ja Anniina Heinikangasta älykkään erikoistumisen mittaroinnista. Samassa haastattelussa Suomen itämeri-Instituutin Johanna Leino koosti osaltaan tietoa alueiden älykästä erikoistumista koskevaan tutkimusartikkeliin, joka julkaistiin syyskuussa: Linkki artikkeliin

Maakuntien välistä tietotyöhön keskittyvää benchmark-työtä tehtiin niin ikään kevään aikana Varsinais-Suomen ja Keski-Suomen suuntaan. Keski-Suomea kiinnosti osaamisen kehittämiseen liittyvät tietopohjat, Pirkanmaa puolestaan sai Varsinais-Suomelta vinkkejä ja ajatuksia tietotyön kehittämiseen. Työtä on jatkettu syksyllä.

Growth Monitorin 1.0 version julkistustilaisuus kesäkuussa 2020 järjestettiin etätapahtumana, joka kokosi yli 40 yritys- ja startupkehittämisen parissa toimivaa asiantuntijaa ympäri Suomen kuulemaan, miten Pirkanmaalla monitoroidaan startup- ja kasvuyrityskenttää.

Syksy 2020

Startup-allianssi päätti KPI-mittarit, joita tullaan käyttämään toiminnan ja startup-ekosysteemin kehittymisen mittaamiseen.

Kestävyyden mittaamisen mittaristotyöryhmän ensimmäinen kokoontuminen syyskuussa 2020. Ekologisen transition -hankkeen mittaristoryhmä kokoontui ensimmäisen kerran ja tapaamisessa arvioitiin mahdollisia indikaattoreita sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden mittaristoon, sekä pidettiin alustava äänestys niistä.

Syyskuun alussa Tampereen kauppakamari, Business Tampere, Pirkanmaan liitto ja Pirkanmaan Yrittäjät järjestivät yhteistyössä Pirkanmaan Talousfoorumin. Tapahtumassa julkaistiin vuosittainen Pirkanmaan Talouskatsaus, jonka osana oli ennakkokatsaus Pirkanmaan Innovaatiotoiminnan tilannekuvaan. Päivi Myllykangas kertoi tilaisuudessa, kuinka Pirkanmaa on tuoreimpien indikaattorien valossa pärjännyt ja miltä Pirkanmaan pidemmän aikavälin kehitys näyttää. Tilaisuus toteutettiin webcast-lähetyksenä, jonka voit katsoa tämän linkin takaa

Innovaatiotoiminnan ja kestävän kasvun työpaja lokakuu 2020. Perinteinen analyysityöpaja otti digiloikan ja järjestettiin etänä. Työpaja kokosi kolmisenkymmentä sidosryhmien jäsentä tekemään tulkintoja innovaatiotoiminnan tilanteesta, arvioimaan ekososiaalisen hyvinvoinnin mittaristoa ja kommentoimaan Growth Monitorin uutta versiota.


Growth Monitorin 2.0 versio julkaistiin 3.11. ja se löytyy tämän linkin takaa . Growth Monitor visualisoi avointa, rajapintojen kautta tulevaa dataa Pirkanmaan kasvuhakuisista yrityksistä. Growth Monitoriin on myös koottu startup-ekosysteemin seurannan KPI-mittarit, sekä lisäksi muuta tietoa alueen kasvuhakuisista yrityksistä.

4.11. Aamulehden kolumnisti kirjoitti Tampereen startup-yrityksistä ja haastatteli muun muassa Growth Monitorin kehittämishankkeen projektipäällikkö Lari Jaakkolaa Pirkanmaan liitosta. Kolumnin voit lukea täältä: Linkki kolumniin

Lisätietoja:

Leena Nykänen, elinvoima-analyytikko, p. 044 422 2240

Lari Jaakkola, projektipäällikkö, p. 050 325 4195 (Kasvun ekosysteemit 6Aika-hanke ja deal flow -työkalu)

Sivun teksti: Leena Nykänen Valokuvat: Anniina Heinikangas, Taina Ketola, Lari Jaakkola