Kansainvälisyys

Tavoite:

Pirkanmaa osaa hyötyä kansainvälisestä kysynnästä, osaamisesta,  rahoituksesta ja liikkuvuudesta. Pirkanmaa on kansainvälisesti  tunnettu TKI-toimija. 





Tilanne:

  • Kaikki kansainvälisestä kaupasta kertovat mittarit, vienti-intensiivisyys (+7,9 %), teollisuuden viennin arvo (+4,5 %) ja kauppatase (+4,7 %), ovat olleet nousussa, joten ainakin tavaraviennin arvo on kasvanut vielä vuonna 2019. Palveluviennin osalta yhtä varmaa johtopäätöstä ei voida tehdä, koska vienti-intensiivisyyden luku perustuu tullin tilastoihin, joissa huomioidaan ainoastaan tavaravienti.   
  • Korkeakoulujen kansainvälisestä vetovoimaisuudesta kielivät sekä kansainvälisten tutkijoiden (+28,7 %) että korkeakouluopiskelijoiden määrän (+3,5 %) jo toista vuotta jatkuva kasvu. Yliopistolla kaikki kansainväliset opetushenkilöstön jäsenet osallistuvat myös tutkimustoimintaan ja heidät lasketaan mukaan kokonaislukuun.
  • Ulkomaisen työvoiman määrä on edelleen noussut +1,7 %. Kasvukeskuksille tyypillisesti kehitys on jatkunut samanlaisena jo pidemmän aikaa.
  • Tampereen näkyvyys kansainvälisissä medioissa on hieman laskenut edellisistä vuosista.   
  • Lentomatkustajien määrä on myös laskenut lähes -15 %. Toisaalta kansainvälisten kongressivierailijoiden määrä on noussut (+16,2 %). 

Tilannekuvaverkoston pohdintaa:

Monet kansainvälisyyttä mittaavat mittarit ovat kehittyneet  vuonna 2019 hyvin, mutta erityisesti kansainvälisyys teemassa voidaan jo nyt varmuudella sanoa, että koronan vaikutukset tulevat näkymään tulevina vuosina. Oleellista olisikin nyt varmistaa, että kansainvälisiä yhteyksiä, verkostoja ja kytkeytymisiä kyetään ylläpitämään ajan hengen mukaisesti digivälinein. Jo olemassa olevien yhteyksien ylläpidon lisäksi on myös panostettava kansainvälisten verkostojen vahvistamiseen, luomiseen ja näkyväksi tekemiseen.

Pirkanmaan yritysten tahto ja kyky kansainvälistyä sekä taito hyödyntää kansainvälisiä osaajia ovat vielä kysymysmerkkejä. Nykyisellä seurannalla ei tavoiteta riittävän tarkkaa tietoa Pirkanmaan yritysten, infrojen ja osaajien kv-kyvykkyyden kehittymisestä. Juuri näiden osa-alueiden seuraaminen on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. Kansainvälisiä menestystarinoita syntyy vain, kun innovatiivisilla yrityksillä on resursseja, rohkeutta ja kunnianhimoa lähteä valloittamaan maailmaa.

Kansainvälisyys ei ole vain vientimarkkinoille tähtäämistä, vaan myös monen alan tulevaisuuden kannalta olennainen osa kotimaistakin toimintaa. Taito toimia kansainvälisissä verkostoissa tavalla tai toisella tulee olemaan yhä oleellisempaa tuleville ja nykyisille osaajille myös kotimaassa. Tämän osaamisen takaamiseksi kansainvälisyyden on oltava luonteva osa opintoja niin korkeakouluissa kuin työelämässä. Suomen väestö vanhenee ja jos yritykset haluavat jatkossakin saada riveihinsä parhaat tekijät, on niillä oltava taitoa tunnistaa, rekrytoida ja säilyttää kansainvälisten osaajien mielenkiinto.  

Yritysten lisäksi kansainvälistymisen on näyttävä myös tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinfroissa, korkeakouluissa sekä verkostoissa. Pirkanmaan alueellinen erikoistuminen, sen TKI- ja yritysekosysteemit, ovat huolella rakennettuja ja tarjoavat monia mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön. Niitä on kuitenkin aktiivisesti markkinoitava ja tuotava näkyväksi myös jo olemassa oleville kansainvälisille verkostoille. Yhteistyön tiivistäminen myös tiedonkerääjien, -tuottajien ja alueen markkinoijien kanssa on potentiaalinen väylä ajankohtaisesti ja terävästi kohdistettuun markkinointiin.  

Pirkanmaa on viime vuosina edennyt oikeaan suuntaan tekemällä arvokasta työtä monella kansainvälistymisen osa-alueella. Herkille tuntosarville mittaamisessa,arvioinnissa ja kehitystyössä on kuitenkin tarvetta etenkin nyt, kun koronatilanne voi muuttaa kansainvälisen yhteistyön tapoja ja menetelmiä pysyvästi.