Digitaalisuus

Tavoite:

Pirkanmaalainen teollisuus uudistuu digitalisaation kautta. Palveluiden sekä kaupunkien digiloikka otetaan kestävästi ja pohjautuen alueen kansainvälisen tason osaamiseen ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin.



Tilanne

  • Elinkeinoelämässä digitaalisten palveluiden sektori kasvaa yhä usealla ulottuvuudella. Sekä digitaalisten palveluiden toimipaikkamäärä (+4,9 %), henkilöstömäärä (+3,3 %) että liikevaihto (+2,7 %) ovat kasvaneet. Kasvu alkaa kuitenkin näyttää pieniä hidastumisen merkkejä.
  • Digitaalisten palveluiden avointen työpaikkojen määrä kuitenkin laski 2019 jo toista vuotta peräkkäin. Laskua tapahtui -18,3 %, mikä tarkoittaa yli 200 työpaikkaa.
  • Digitaalisten palveluiden yrityksille suuntautuva Business Finland rahoitus on kasvanut (+5,2 %) ja hieman yli viidesosa (21 %) Business Finlandin Pirkanmaan yrityksille myöntämästä tuesta on suuntautunut digitaalisten palveluiden yrityksille. Myös tämä osuus on kasvanut jälleen yhden vuoden pudotuksen jälkeen.
  • Nopean kiinteän verkon saatavuus vakituisiin asuntoihin jatkaa kasvuaan ja kattaa jo 67 % Pirkanmaasta. Tämä on hieman yli kansallisen keskiarvon (64 %).
  • STEM-tutkinnon suorittaneiden määrä putosi -11,2 %. Määrä on vähentynyt pidemmällä aikajänteellä tarkastellessa, vaikka aloituspaikkamäärät ovat pysyneet melko tasaisina. Tuoreimpia tietoja vuoden 2019 tietoja pitkän matematiikan kirjoittaneista ei ollut saatavilla vielä syksyllä 2020.

Tilannekuvaverkoston pohdintaa:

Digitaalisten palveluiden toimiala kasvaa edelleen ja pärjää alueellisesti innovaatiorahoituksen hakemisessa, mutta hyvää kehitystä varjostaa edelleen osaajien saatavuus. Alan yrityksillä on jo vuosia ollut vaikeuksia löytää riittävästi osaavaa työvoimaa, mitä on pidetty jopa yhtenä suurimmista kasvun esteistä. Huoli tästä on edelleen pinnalla, ja negatiiviset luvut avointen työpaikkojen ja vähenevien STEM-tutkintojen määrissä voivat selittyä kasvulla, jossa uusien osaajien määrä ei pysy perässä. Moni alan opiskelija imaistaan työelämään jo ennen valmistumista, minkä vuoksi tutkintoja ei välttämättä suoriteta loppuun. Avointen työpaikkojen määrän puolestaan arvellaan pysyneen ennallaan, mutta osaajien saatavuuden haasteen seurauksena työntekijöiden etsiminen on siirtynyt muihin kuin perinteisten työvoimapalveluiden kanaviin.

Digitaalisten palvelujen alojen kasvu siis tuskin on hiipumassa, joten tehtyä työtä osaajien saatavuuden parantamiseksi tulee jatkaa, jotta saamme pidettyä lupaavat innovatiiviset yritykset Pirkanmaalla ja houkuteltua tänne myös kansainvälisiä osaajia. Toimien on katettava koko ketju pitkän matematiikan kirjoittamiseen kannustamisesta korkeakoulutuksen vetovoimaan ja yritysten toiminnan monipuoliseen tukemiseen.

Teemojen parissa ollaan viime vuosina tehty paljon niin yritys- kuin julkisella sektorilla. Teollisuuden neljänneksi vallankumoukseksikin kutsuttu Teollisuus 4.0 pyrkii digitalisoimaan teollisuuden ja tämä näkyy vahvasti Pirkanmaan tavoitteissa ja toimijoiden tekemisessä. Yrityksiä pyritään kannustamaan digitaalisten askelten ottamiseen muun muassa tarjoamalla alustoja, joissa innovaatiot, yritykset, monialaiset osaajat ja ketterä pilotointi kohtaavat. Tällaisesta eräs esimerkki on TAMK:n vuoden 2019 lopussa avattu FieldLAB, kehitys- ja pilotointialusta. Samalla Pirkanmaan valmistavan teollisuuden infraa on kartoitettu InnoHEIs –hankkeessa ja nyt erilaisia kehittämisinfroja tuodaan ensi kertaa näkyväksi visualisoituna. Tutustu näistä linkeistä infrojen visualisointeihin:

Pirkanmaan TKI-infrat visualisoituina, Tutkimus- ja demonstraatioympäristöt innovaatioiden vauhdittajana

Palvelut eivät voi täysin digitalisoitua ilman, että kansalaiset digitalisoituvat. PiDiKe-hankkeessa on vuonna 2019 ja 2020 kehitetty alueellista digitukiverkostoa, jonka yhteistoiminnan tavoitteena on digiajan osaamisen varmistaminen kansalaistasolla. Digitalisoitumisen hinta ei voi olla se, että osa ihmisistä putoaa turvaverkkojen läpi, koska eivät tavoita digitalisoituneita palveluita. Digiosallisuuden edistäminen lieventää näitä digitalisaation tilapäisiä haittavaikutuksia ja PiDiKe-hanke toteuttaa sitä yhdistämällä digituen tarjoajat toisiinsa palveluiden kehittämiseksi. Lue lisää hankkeesta

PiDiKe-hanke verkottaa digituen tarjoajat

Kokonaisuudessaan Pirkanmaalla on kohtuullinen pohja digiloikalle, joka on varmasti tänä vuonna ottanut monella sektorilla aivan uusia harppauksia. Työtä tehdään laajasti ja verkostoja rakentaen. Ennakoiva näkemys tulevaisuuden teknologioihin ja ilmiöihin voisi olla vahvempi ja esimerkiksi AI Hubin tapaista toimintaa tulisi vahvistaa entisestään.

Jatkossa olisi oleellista tuoda näkyväksi entistä vahvemmin tehtyä työtä ja arvioida lopputuloksia. Myös mittareita tulisi uudistaa, jotta alueella voidaan seurata yhä tarkemmin digitaalisten tavoitteiden kehittymistä.